My Motivation Insights is gebaseerd op het onderzoekswerk van dr. Clare Graves, die in de jaren zeventig aantoonde dat menselijk gedrag wordt bepaald door waardesystemen, ook drijfveren of drives genoemd. Drijfveren zijn bepalend voor iemands handelen, voor de wijze van communiceren, leidinggeven en samenwerken.

Een manier om drijfveren zichtbaar te maken is het My Motivation Insights kleurenprofiel. Na het invullen van een online vragenlijst ontvang je een individueel kleurenprofiel. Dit kleurenprofiel geeft inzicht in wat je drijft, waar je een hekel aan hebt en waar je energie van krijgt of wat je energie kost. Daarnaast wordt zichtbaar wat jou motiveert in werk en hoe je jouw persoonlijke effectiviteit kunt verbeteren. Op basis van individuele kleurenprofielen kunnen ook teamprofielen worden opgesteld.

Communicatieproblemen en spanningen in teams of tussen teams en leidinggevenden kunnen door inzicht in profielen worden verklaard en opgelost. Hierdoor kan de samenwerking worden verbeterd. Teamprofielen geven een duidelijk beeld van de huidige cultuur. Zowel de kracht van een team als de ontwikkelpunten zijn zichtbaar in een teamprofiel.

PUUR Ontwikkelen gebruikt My Motivation Insights bij Personal coaching, Loopbaancoaching en Teamcoaching.